Ruim anderhalf jaar geleden schreef ik een review van m’n Gerbing verwarmde jas. Als je geen zin hebt om die helemaal te lezen, de korte samenvatting: ik ben er heel hard fan van.
Dat ik ‘m zowat elke keer als ik rijd draag (behalve op zomerdagen natuurlijk), bewijst dat zo’n verwarmde jas voor een veelrijder als mezelf eerder een must-have dan een luxe-accessoire is.
Begin vorige winter ruilde ik m’n verwarmde Mobile Warming handschoenen in voor de G-12 verwarmde handschoenen van Gerbing. Het grote verschil zit ‘m in de energievoorziening. Die van Mobile Warming werken op ingebouwde oplaadbare batterijen, die van Gerbing sluit je via een kabeltje aan op de accu van je motor.
De reden voor de switch van oplaadbaar naar bekabeld: met de verwarmde jas had mijn lijf het heerlijk warm, maar die handschoenen met ingebouwde batterij waren toch niet je dat. Om verschillende redenen:
- De batterijen houden het geen uren vol. Dus speelde ik altijd op veilig en zette ik de temperatuur maar net hoog genoeg om zeker thuis te raken voor de batterijen leeg waren. Putje winter geen comfortabele warmte dus, maar net warm genoeg om m’n vingers niet tot ijspegels te laten transformeren.
- Rond het vriespunt werd het op het randje van pijnlijk. Zelfs met handvatverwarming erbij. Het was nog altijd beter dan gewone winterhandschoenen, maar toch, leuk is anders.
- Als ik vergat om de batterijen ‘s nachts op te laden, mocht ik de volgende ochtend kou lijden.
Met de verwarmde handschoenen van Gerbing behoort dat allemaal tot het verleden. Aansluiten op de accu van de motor, zo warm zetten als je wil, laat de kou maar komen. Na een lange zomer begin ik nu aan mijn tweede winter met deze handschoenen. Tijd voor een review.
Op het moment dat ik handschoenen ging kiezen was het Gerbing gamma nog niet zo uitgebreid als nu. Ik wou een paar met korte schacht want ik behoor tot de groep motorrijders die als het regent de schacht onder de mouw stopt. De G-12 was toen de enige optie. Momenteel is er ook de XRS-12 die betere bescherming biedt.
Aansluiten
De Gerbing G-12 handschoenen sluit je dus aan op de accu van de motor. Hoe je dat doet beschreef ik eerder.
Maar als je zoals ik een verwarmde Gerbing jas hebt, dan sluit je de handschoenen aan op de jas. Die heeft op de mouwen ritsjes waarin aansluitingen verstopt zitten. Daarop plug je de handschoenkabels in, en de jas verbind je dan met de accukabel.
Aantrekken
Zo’n bekabelde jas en handschoenen aantrekken kost wat meer tijd en moeite dan een gewone jas of handschoenen. Maar dat neem ik er graag bij, want het comfortniveau gaat een pak de hoogte in.
Het is wel even zoeken hoe je de handschoenen het makkelijkst aantrekt. Als je bijvoorbeeld eerst de verwarmde jas en buitenjas aantrekt, is het frunniken om in de mouwen de aansluiting voor de handschoenen te vinden.
Dit is voor mij de meest praktische manier:
1. Trek de Gerbing verwarmde jas aan.
2. Neem met je rechterhand het rechter aansluitingskabeltje van de Gerbing jas vast.
3. Trek de rechtermouw van je buitenjas aan en houd het kabeltje goed vast.
4. Neem met je linkerhand de rechter handschoen beet bij het verbindingskabeltje.
5. Sluit deze kabel aan op de kabel in je rechterhand.
6. Neem met je linkerhand het linker aansluitingskabeltje van de Gerbing jas vast.
7. Trek de linkermouw van je buitenjas aan en houd het kabeltje goed vast.
8. Neem met je rechterhand de linker handschoen beet bij het verbindingskabeltje.
9. Sluit deze kabel aan op de kabel in je linkerhand.
10. Trek de handschoenen aan, inpluggen op de motor en rijden maar!
Warmte afstellen
Dankzij de dual controller kan je de temperatuur van jas en handschoenen apart regelen. De controller heeft 10 standen, dus kan je de warmte fijn afregelen. Twee kleine displays tonen de stand.
De controller kan je combineren met een draadloze afstandsbediening die je op je stuur kan bevestigen. Wat ik nogal slordig deed.
Met de twee draaiknopjes regel je de temperatuur. Je kan er echter niet de warmtestand op aflezen (idee voor de volgende generatie afstandsbediening?). Je moet dus op je gevoel afgaan of snel even naar de dual controller kijken, wat al rijdend om de nodige voorzichtigheid vraagt.
Warm, warmer, warmst
Zowel jas als handschoenen warmen erg snel op en kunnen beide heel heet. Net zoals de jas warmen de handschoenen over de volledige oppervlakte op, tot de topjes van je vingers toe.
De handschoenen zitten comfortabel en zijn ondanks hun dikte soepel genoeg. Een Hipora-laag maakt ze waterdicht, wat ze tot nu toe ook zijn gebleven.
Ik koos voor dit model vanwege de korte schacht, maar het bleek heel moeilijk om de schacht onder de mouwen van m’n Klim-jas te stoppen. Te dik. Dus draag ik de schacht over de mouw, zelfs als het regent. Wel slim gezien van Gerbing: je kan de opening van de handschoenen strak afsluiten met een verstelbare elastische band. Zo drong er zelfs in zware regenbuien geen water binnen, en was het geen ramp dat ik de schacht over de mouwen moest dragen.
Besluit
Ik was al grote fan van de Gerbing verwarmde jas en met hun handschoenen is dat niet anders. Het kost een beetje moeite om alles te installeren en goedkoop is het ook niet (159 euro voor de G-12 handschoenen, 79 euro voor de dual controller en 49 euro voor de afstandsbediening). Maar hoe heerlijk is het om comfortabel warm door het winterweer te rijden? Het enige probleem: handen en lijf kunnen nu vrieskou aan, maar m’n voeten veranderen tijdens lange ritten wél nog steeds in ijsklompen. Next step: verwarmde sokken?
Trouwens, als geen verwarmde vest koopt en enkel met de handschoenen gaat rijden, hoef je geen dual controller en afstandsbediening te kopen. Dan red je het met de handschoenen alleen, waarbij je standaard een junior controller krijgt, en ben je dus gesteld voor 159 euro.